Farsang

A farsangi ünnepek a tél temetését, a tavasz közeledtét jelzik. A farsang szó hallatán szinte mindenkiben az álarcosbálok, táncos mulatságok hangulata, a jelmezes felvonulások színes kavalkádja elevenedik meg. A bálozók előbb elbúcsúztatják, majd babonákkal, népszokásokkal ötvözve elűzik a telet.


A farsang vízkeresztkor (január 6.) kezdődő és hamvazószerdáig (változó időpont) tartó, évszázadok óta évente megismétlődő ünnepsorozat, nagyon gazdag szokáshagyománnyal. Megelőzi a karácsonyi ünnepkör, és követi a húsvéti ünnepkör, pontosabban annak kezdete, a húsvétot megelőző 40 napos böjt.

A farsang zajos mulatságait egy ősi hiedelem hívta életre. A középkorban azt hitték az emberek, hogy a tél utolsó napjaiban – amikor rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák – a Nap elgyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, jelmezes karneváli felvonulással, boszorkánybábu elégetésével akarták elűzni ezeket.

Napjainkban leginkább a báli szezon, álarcos, jelmezes, táncos mulatságok időszaka a farsang. Ilyenkor rendezik meg a velencei karnevált is, és világhírű Rio de Janeiro karneválja is.

A farsangi időszak kiváló alkalom a baráti együttlétek, házi farsangi mulatságok megrendezésére is. Finom parti falatok, vagy háziasabb jellegű ételek mellett, jó hangulatban kellemes órákat tölthetünk el.

Mi segítünk Önnek abban, hogy farsangi ajándéka felejthetetlen legyen.

Farsangi versek, idézetek:
Azt kívánjuk
este, reggel
vidám kedvvel
feküdjenek, keljenek
e házban az emberek!
Tarbay Ede

Maskarások, bolondok
Rázzátok a kolompot
Takarodjon el a tél
Örvendezzen aki él.
Sarkady Sándor

Ajándékozni öröm. Ünnepi, jeles alkalmakra, vagy csak úgy. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani mindenkinek, aki – folyamatosan bővülő és egyedi – ajándékkosár, csemegekosár, ajándékcsomag kínálatunkból választ.

Nézze meg ajándékkosár, ajándékcsomag mintáinkat, a “Webshop” menüpontban, és írjon, hívjon, ha segíthetünk!

Ha tetszett, ossza meg másokkal is!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest